Almedalsfunderingar i augusti

20/08/2008 / Kaj

Det har gått några veckor sedan jag passerade Visby och Almedalsveckan. Det känns bra att få lite tid att fundera över de intryck som präglade min vistelse under några få dagar i Juli. Denna 40 åriga tradition i Visby kändes fräschare i år än tidigare. Detta trots att det inte var ett valår som brukar höja intresset och engagemanget. En eloge till organisatörerna!

Klimatfrågan är på väg att lägga beslag på allt fler diskussioner.  Det var inte bara kraftfulla utbrott i form av skyfall utan även ett myller utav diskussioner.  Mitt intresse har främst varit riktat på Klimatfrågan och det förestående svenska EU ordförandeskapet 2009 med det tillhörande internationella klimatavtalet och som skall förhandlas fram till det viktiga Köpenhamnsmötet i december 2009. 

Sverige kan spel en nyckelroll om vi tar utgångspunkten i vad som hänt sedan 1970-talet.

Vårt oljeberoende har halverats. Tillskottet av bioenergi för kraft, värme och inom transportsektorn har kraftigt ökat och svarar idag för drygt 20% av Sveriges totala behov av energi.  Sedan 1990 kan vi konstatera att ekonomin vuxit med 44 % medan reduceringen av koldioxid minskat med 9 %. Detta är en utvecklingskurva som väcker internationell uppmärksamhet och som också rätt utnyttjad kan gynna svensk miljöteknik och dess export.

Om jag skall peka ut några av mina reflektioner från Almedalsveckan så kan jag sammanfatta så här

a)      LO och Svenskt Näringsliv som startar en diskussion om Kärnkraften på gamla kända grepp. Man    frågar sig varför inte kärnkraftsfrågan kan diskuteras utifrån ett helhetsperspektiv som en av flera energikällor med både fördelar och nackdelar. Både LO och Svenskt Näringsliv börjar i fel ände och opinionsbildar utan nyansering. Det vore ha varit mycket roligare att få se LO och Svenskt Näringsliv att arrangera seminarier om hur miljö- och klimatpolitiken kan bidra till svensk miljöteknik  och export tillväxt. 

 

a)      Den politiska journalistgruppen har svårt med klimatfrågan. Det känns som om den politiska journalistkåren som alltid dominerar under Almedalsveckan fokuserar allt för mycket på gamla traditionella frågor. 

 

b)      Nationalekonomer som inte läst Stern rapporten och som kan förvånansvärt lite om klimat och hållbarhetsfrågor. Man kunde förvänta sig mer av de mer framträdande nationalekonomerna. Kanske de kan läsa in sig till nästa år då vi står inför ett viktigt internationellt avtal på klimatområdet.

 

c)       Det politiska etablissemanget som börjar förstå klimatfrågan, men kanske har svårt att få med sig regeringskollegor och opposition i en svensk gemensam strategi. Det handlar inte bara om miljöbilar utan mer om utveckla en nationell enighet inför de kommande internationella klimatförhandlingarna inför Sveriges ordförandeskap i EU.

 

d)      HSB, Riksbyggen och Naturskyddsföreningen som presenterade en ny modell för klimatsmart fastighets skatt. Ett modigt och kreativt förslag som kanske inte attraherar de traditionella tänkarna på fastighets skatteområdet.

 

e)      Luftfartsverket och SAS som talade om klimatneutralitet och som har blivit förebild för C40 – ”Världens största städers klimatprogram” som drivs av Clinton Foundation. Dessutom att fick vi höra att vi inom kort får se nya miljövänligare bränslen i våra flygplan.

 

f)       Fortum och Vattenfall som medvetet driver klimatfrågan. Stora aktörer som visar på stor förändrings benägenhet och tillför samhällsdebatten argument som får oss alla att tänka nytt både om dem själva och deras verksamhet.

Det finns anledning att tro att vi får uppleva  en intressant Almedalsvecka nästa sommar igen och då kanske med fler än de drygt 100 seminarier som behandlade klimat- och hållbarhets frågor i år.

Sommarhälsningar

 

Kaj Embren

PS  Det pågående förhandlingsarbetet för ett nytt internationellt klimatavtal har nu nått Accra i Ghana. Med början på torsdag och en vecka framåt skall arbetsgruppsmöten behandla reducering av växthusgaser inom utvecklingsländernas skogsområden. Men också frågor om utsläppsmål som berör de stora industriländernas stål, cement och aluminium sektorer. Här är den stora tvistefrågan mellan i och u-länder –  om hur rättvisa om mål och åtaganden kan nås. Mer om Ghanamötet och projektet Road to Copenhagen i nästa vecka.

 

 

 

 

 

Share

Tags: , , , , ,

Comments
  1. Hej Kaj,

    Jag läser din blog och tycker det är väldigt bra. Tack för din tid. Jag vill med detta mail bjuda in dig till ett CSR semiarium. För dig kostar det inget. Uppge bara koden 1010alex. Kolla gärna in min CSR blogg om du har tid och lust http://www.metrobloggen.se/csr. Jag kommer att publicera programet där. Du kan få det per mail om du vill.

    Trevlig kväll & kram

Leave a Reply